Pinotage druif
De Pinotage druif is de enige ‘eigen’ blauwe druif van Zuid-Afrika en is een kruising van Pinot Noir en Cinsault. De druif heeft eigenlijk niets weg van zijn voorvader, de Pinot Noir. Die is vaak lichter en soepeler, terwijl je een Pinotage meer kunt vergelijken met een Syrah.
Kenmerken
De druif is klein, heeft een dikke schil en kan een hoog suikergehalte hebben. Pinotage heeft een uitgesproken aroma en de stijlen kunnen variëren van modern fruitig en houtvrij, via traditioneel kruidig en leerachtig, tot klassiek geconcentreerd, houtgerijpt en met rijpingspotentieel. Op eiken gelagerd geeft de Pinotage de kenmerken; kruidig, zwarte peper, munt, eucalyptus en violen. De ‘unoaked’ versie heeft kenmerken als bananen, aardbeien, pruimen en kersen.
Klimaat en terroir
De Pinotage druif gedijt het beste in relatief gematigde klimaten. In Zuid-Afrika wordt de Pinotage daarom vooral aangeplant in gebieden die niet te ver van de Atlantische of Indische kust liggen. Buiten Zuid-Afrika wordt de Pinotage met name in Californië, Brazilië en Nieuw-Zeeland aangeplant. De druif heeft een voorkeur voor heuvels met een bodem die water gemiddeld tot goed kan vasthouden.
Bestemming
De Pinotage was lange tijd voorbestemd als bulkwijn, maar in de jaren ’90 kwam eindelijk de internationale erkenning.
De Pinotage wordt ook steeds meer als ondersteunende druif gebruikt om structuur en stevigheid aan rode wijnen te geven. Daarnaast bestaat er ook witte Pinotage en rosé.