Gratis verzenden v.a. €90,- per wijnwinkel (NL)
Goede service
Groot assortiment
Filteren
Waardering
12 wijnen gevonden
Gratis verzenden v.a. €90,- per wijnwinkel (NL)
Goede service
Groot assortiment
Hulp, advies of staat je favoriete wijn er niet bij? Bel of mail ons.
020 – 2619642
info@vindmijnwijn.nl
Macabeo, ook wel Viura genoemd, is een witte druif die vooral in Spanje voorkomt. Hij wordt het meest verbouwd in Noord-Spanje, met name in Rioja, Catalonië en Aragon. Daarnaast vind je de druif ook in Zuid-Frankrijk, waar hij soms in blends wordt gebruikt.
Deze druif is geliefd om zijn veelzijdigheid. In jonge wijnen geeft Macabeo frisse, lichte aroma’s van appel, citrus, perzik en bloemen. De smaak is vaak soepel, met milde zuren en een zachte afdronk. Daardoor is hij toegankelijk en verfrissend.
Toch biedt deze druif meer dan alleen frisse tafelwijnen. In Rioja wordt hij ook gebruikt voor houtgerijpte witte wijnen. Deze wijnen zijn vol, romig en kunnen goed ouderen. Je proeft dan vaak tonen van vanille, amandel, honing en gedroogd fruit. Bovendien speelt Macabeo een belangrijke rol in Cava, de bekende Spaanse mousserende wijn. Samen met Xarel·lo en Parellada vormt hij de basis voor veel Cava-blends.
Een veelgestelde vraag is: “Is Macabeo hetzelfde als Viura?” Ja, het zijn twee namen voor dezelfde druif. In Rioja gebruikt men meestal ‘Viura’. Een andere vraag is: “Kan Macabeo goed ouderen?” Jazeker, vooral houtgerijpte versies uit Rioja kunnen verrassend lang bewaard blijven.
Macabeo past goed bij gegrilde vis, paella, tapas, lichte pastagerechten en zachte kazen. Mousserende versies doen het ook goed bij feestelijke hapjes. Bekende voorbeelden zijn Cava Brut van Freixenet of een gerijpte Rioja Blanco van López de Heredia. De druif is veelzijdig, toegankelijk en verrassend complex wanneer goed gemaakt.