Gratis verzenden v.a. ā¬90,- per wijnwinkel (NL)
Goede service
Groot assortiment
Filteren
Waardering
6 wijnen gevonden
Gratis verzenden v.a. ā¬90,- per wijnwinkel (NL)
Goede service
Groot assortiment
Hulp, advies of staat je favoriete wijn er niet bij? Bel of mail ons.
020 – 2619642
info@vindmijnwijn.nl
Croatina is een rode druif uit de regio Piemonte in Noord-ItaliĆ«. De druif staat bekend om wijnen met een diepe kleur, stevige tannines en een intens fruitig karakter. De wijnen hebben aroma’s van rijp zwart fruit, zoals bramen en kersen, met een vleugje kruiden en specerijen. Ze zijn krachtig en robuust, met een goede balans van tannines en zuurgraad, wat rijping mogelijk maakt.
Croatina komt oorspronkelijk uit Piemonte, waar de druif veel wordt verbouwd. Het wordt vooral gebruikt in de subregioās Oltrepò Pavese en Monferrato. De druif komt buiten ItaliĆ« maar op beperkte schaal voor. Toch heeft de druif enige bekendheid verworven in landen als ArgentiniĆ« en AustraliĆ«.
Wijnen van Croatina bieden aroma’s van rijp zwart fruit, zoals bramen en kersen. Ze hebben een diepe, robuuste kleur en een stevige tanninestructuur. De smaak is krachtig, met een aangename zuurgraad die zorgt voor balans. Vaak heeft de wijn een lichte kruidigheid en een minerale ondertoon die het fruit mooi aanvult.
Croatina wordt vaak gebruikt in blends met druiven zoals Barbera en Nebbiolo. Dit levert wijnen op met complexiteit en diepte. Soms wordt de druif ook als monodruifwijn geproduceerd. Deze wijnen variƫren van droog tot lichtzoet. Ze zijn geschikt voor zowel jong drinken als voor rijping.
Wijnen van deze druif hebben een uitstekend rijpingspotentieel. De stevige tannines en de goede zuurgraad maken het mogelijk dat deze wijnen zich goed ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Bij rijping komt de complexiteit van de wijn beter tot zijn recht, waardoor de smaken dieper en meer gelaagd worden.
Is Croatina altijd een blenddruif?
Nee, hoewel Croatina vaak in blends wordt gebruikt, komt de druif ook als monodruifwijn voor.
Waarom is Croatina geschikt voor rijping?
Door de stevige tannines en de goede zuurgraad ontwikkelt de wijn complexiteit bij rijping.
Croatina-wijnen passen goed bij gegrild vlees, stoofschotels en harde kazen. Ze combineren ook goed met pastagerechten met rijke sauzen of geroosterd wild. De krachtige tannines en het fruitige karakter maken deze druif ideaal voor stevige maaltijden.
Het is een sterk druivenras die zich thuis voelt op de klei en kalsteen bodems van de streek. De Croatina wijnstokken produceren grote opbrengsten. De trossen zijn compact, lang en kegelvormig van grote omvang. De bessen hebben een diep blauwe kleur met een dikke schil.
De Croatina cƩpagewijnen worden het best jong gedronken, al kunnen ze een paar jaar flesrijping aan. Oudere voorbeelden zijn vaak assemblagewijnen. De Croatina wijnen worden gezien als een waardige assemblage partner, met Barbera, Nebbiolo of Merlot, om haar evenwichtige tannines en zuurgraad. Fruitige wijnen met een diepe kleur, met lichte tannines. Ze hebben een helder en direct karakter, met een diepe kleur.
Meestal gevinifieerd in roestvrijstalen vaten om de frisse uitdrukking te benadrukken. Het zijn donker gekleurde stevige wijnen. Met Droge fruitige wijnen met tonen van pruimen, aardbeien en bosbessen en aromaās van moerbeien en chocolade.
Ook licht mousserende ofwel frizzante wijnen worden met de rode Croatina druiven geschonken, die vaak knapperig worden omschreven.
Drink Croatia wijnen in combinatie met volle gerechten.
ā Pappardelle pasta met een ragu van konijn en porcini paddestoelen
ā Knapperig gebarbecued varkensribstuk
ā Met lam gevulde courgette (koosa bil ablama)
ā Pasta Bolognese.
ā Quiche.