Tenuta Santi di Giacomo e Filippo BellAntonio Marche Bianco Anfora | Italië | gemaakt van de druif incrocio bruni
Tenuta Santi di Giacomo e Filippo BellAntonio Marche Bianco Anfora | Italië | gemaakt van de druif incrocio bruni

Tenuta Santi di Giacomo e Filippo BellAntonio Marche Bianco Anfora

2019

Wit

Vol, rijk en complex
Vol, rijk en complex
Italië
Italië, Marche
incrocio bruni

22,95

Prijs is per fles

Tijdelijk niet beschikbaar

  • Tijdelijk niet beschikbaar
Verzenden via Post NL
Betalen via Ideal
Betalen via Mastercard
Betalen via PayPal
Vindmijnwijn vondst
Dit is een Vindmijnwijn.nl vondst

Een Vindmijnwijn Vondst is een wijn die voldoet aan tenminste één van de volgende criteria: ✓ Uitstekende prijs-kwaliteit ✓ Onontdekt in Nederland ✓ Blinkt uit in deze categorie

Rijke biologische witte wijn

Het is een rijke en getextureerde witte wijn met grote diepte en complexiteit, mede door het feit dat hij gemaakt is in klei-amfora. Past prachtig bij antipasto en vleesgerechten, maar kan evenzeer vriendelijk gedronken zonder eten. Aangenaam bij 14 °,  Het is ook wel een meditatieve wijn, vriendelijk voor meerdere gerechten vooral wat oosterse zoals hummus of baba ganoush.

Hoe smaakt deze wijn?

Vol, rijk en complex
Vol, rijk en complex
Smaak Smaak Vol, rijk en complex
Vol, rijk en complex
Land Land Italië
Streek Streek Marche
Druif Druif incrocio bruni
Domein Domein Tenuta Santi di Giacomo e Filippo
AlcoholAlcohol12%
SpijsSpijsGegrilde groente
InhoudInhoud75 cl 
ClassificatieClassificatieIndication Géographique Protégée
HoutgerijptHoutgerijptNee

De Grote Hamersma score

“ “

Wonderkind geboren

Deze Tenuta Santi BellAntonio Anfora is de uitkomst van toeval en doorzettingsvermogen. Aangekomen in de kelder om de productie van de Bellantonio Bianco in staal te vergisten en te rijpen. Want de amforen leverden niet altijd direct goede en tastbare resultaten op. Omdat ze bij Tenuta Santi di Giacomo e Filippo bewust zijn van de kwaliteit van hun druiven, hebben ze er daarom voor gekozen om er een aparte productie aan te wijden en ze de tijd te geven voor een lange rijping in hun amfora’s waaruit een nieuwe stijl voortkwam. Een wonderkind was geboren.

Lees meer

Wijn maken in terra cotta amfora’s: een oude traditie

Wie af en toe wel eens een wijnhuis bezoekt heeft misschien ook wel eens traditionele aardewerk vaten en kruiken gespot. Wijn maken in terracotta amforen en kruiken is een traditie die al eeuwenoud is. Er zijn wel archeologische vondsten tot zo’n 8000 jaar terug. Waarschijnlijk vindt het zijn oorsprong ook in het gebied waar wijnbouw vroeger is begonnen. Nee, dat is niet Frankrijk, maar in Iran. Ten zuiden van de Kaukasus is een plek waar de oudste bewijzen voor het maken van wijn vandaan komt. En met gebruik van terracotta potten. De wijn werd toen genoveerd met ingedroogde vruchten van terpentijnbomen.  Uiteindelijk zijn het de Romeinen geweest die hun kennis van het wijn maken hebben overgebracht naar de rest van Europa.

Lees meer

Géén Orange wijn

De Tenuta Santi BellAntonio Anfora is een exclusieve wijn waarvan er elk jaar slechts 3.500 flessen worden geproduceerd worden en ook  weer opnieuw gemaakt van de illustere Incrocio Bruni 54 druif, die 18 maanden in de Amfora blijft; Er werd ons (meerdere keren) benadrukt dat dit geen orange wijn is. Het is een amforawit, zonder schillen. Het is duidelijk dat de wijnmakerij niet wil dat men deze wijn beoordeeld in de categorie sinaasappelwijn. De Incrocio Bruni 54 is een kruising door stuifmeel van Sauvignon Blanc en Verdicchio die in 1936 werd gedaan door professor Bruno Bruni tijdens zijn werk voor het Italiaanse Ministerie van Landbouw. Het wordt alleen gevonden in de regio Marche en Tenuta Santi Giacomo e Filippo verdedigt het als de vlaggenschipdruif van Marche. Een uitstekende keuze als het aan ons ligt.

Lees meer

Invloed

Natuurlijk is er net als bij het rijpen van wijn op een houten vat, van alles aan keuzes en mogelijkheden bij het maken van wijn in terra cotta amforen. Een manier die je bijvoorbeeld veel in Georgië ziet is dat de amforen worden ingegraven. De fermentatie van de wijn start men met hele trossen, inclusief steeltjes. Ook de rijping vindt plaats in deze zelfde terra cotta vaten. Het is de methode uit Georgïe waarbij de wijnen vaak al na 1 jaar op dronk zijn maar soms wel 20 jaar in het ‘vat’ blijven voordat ze gebotteld zijn. Tegenwoordig zijn er enorme variaties mogelijk: boven of ondergrondse amfora’s, de amfora’s gebruiken voor fermentatie of alleen voor de rijping etc. De kosten voor een houten vat of een terra cotta amforen liggen niet ver uit elkaar. Het is natuurlijk een compleet andere smaak en stijl maker van de wijn. Beide laten zuurstof door waardoor de wijn langzaam oxideert. De levensduur van een amfora is veel langer dan een houten vat. Wel is het zo dat een terra cotta amfora steeds minder zuurstof doorlatend zal worden, door de invloed van het wijnsteenzuur. Het zuurgehalte van de wijn daalt sneller in een amfora dan in een houten vat. Tegelijk is de kleurintensiteit en tannine vaak hoger bij een wijn gerijpt op amfora. Dit hangt vaak samen met de vaak langere inwekingstijden van de most.

Lees meer

Alternatieven

Scroll