vindmijnwijn
Gratis verzenden > € 70,- Snel bezorgd Klantenservice Inloggen Winkelwagen

Portugese wijngebieden

In Portugal zijn geweldige wijngebieden te vinden. Alles bij elkaar zijn er meer dan 250 inheemse druivensoorten waar fantastische wijnen van worden gemaakt. Keuze te over van karakteristieke wijnen uit Vinho Verde, Bairrada, Douro en Tejo tot aan Península de Setúbal en Alentejo. Van wit tot rood, van droog tot dessert, met of zonder bubbel. Hieronder lees je alles over wijnland Portugal, de belangrijkste wijnstreken en druivensoorten.

Belangrijkste wijngebieden

# Portugese wijngebieden
1. Alentejo
2. Algarve
3. Azoren
4. Bairrada
5. Beira
6. Dão
7. Douro
8. Lisbao
9. Madeira
10. Setúbal
11. Távora-Verosa
12. Tejo
13. Trás-os-Montes
14. Vinho Verde

Avontuurlijk wijnland Portugal

De rivierdalen van de Taag en de Sado zijn de bakermat van de Portugese wijn. Tien eeuwen voor Christus brachten de Feniciërs wijnstokken uit landen rond de Middellandse Zee naar Portugal. De Romeinen wisten er vervolgens wel raad mee. Inmiddels wordt door heel het land de karakteristieke Portugese wijn verbouwd.

No way Chardonnay!
Wat Portugal als wijnland bijzonder maakt, is de trouw aan de honderden inheemse druivenrassen die het land rijk is. De bekende Chardonnay kom je in Portugal minder snel tegen. Wel die karakteristieke en originele wijnen die je telkens weer verrassen. Never a dull moment, in Portugal. De wijnboeren die al generaties lang hun vak verstaan maken bovendien wijnen van waar je ‘u’ tegen zegt. Of beter, in Portugees: um vinho que você diz para você.

De Portugese wijngebieden

Door heel Portugal zijn mooie wijngebieden te vinden. De belangrijkste zetten we voor je op een rij.

Noord-Portugal

  • Het wijngebied Minho ligt in het noordwestelijkste puntje van Portugal. De relatief lage temperaturen en grote hoeveelheid neerslag – twee keer zo veel als in Nederland! - zijn de eerste twee ingrediënten voor de wijn uit dit groene wijngebied. Tel daarbij op de hoge ligging van minimaal 200 meter en een bodem die veelal bestaat uit graniet, en daar ontstaat het recept voor de frisse wijnen met een hoge zuurgraad die zo karakteristiek zijn voor de Vinho Verde DOC. DOC staat voor Denominaçao de Origem Controlada, de hoogste kwaliteitsaanduiding voor wijn in Portugal.
  • In de noordoostelijke wijngebieden Trás-os-Montes en Douro, beide met DOC, gaat het er iets anders aan toe. De belangrijkste wijn die hier wordt gemaakt is namelijk de portwijn. De andere helft van de druivenproductie is bestemd voor de rode Douro-wijn. Het landklimaat en de leisteenachtige grond op ruige bergen zijn vooral goed voor rode druiven. Sinds de Douro in 1982 een DOC voor ‘gewone’ wijnen werd, vind je er ook uitstekende kwaliteitswijnen. De meest gebruikte druiven zijn Touriga Nacional en Touriga Franca voor rood en Malvasia en Rabigato voor wit.

Beiras

  • Zuidelijk van de Douro-streek kom je aan in de centrale regio Beiras, die drie belangrijke wijngebieden aaneenrijgt: Dão, wijnstreek Bairrada en Beira interior, alle drie met DOC. In het hart ligt Dão, gelegen langs de gelijknamige rivier. In deze oudste kraamkamer van Portugese wijn vind je een zacht klimaat, vriendelijk reliëf en een rotsachtige bodem en daarmee ideaal voor de wijnbouw. De rode wijnen zijn vol en rond. Rijd je van hieruit richting zee, dan beland je in de kleigrond van Bairrada, die samen met een koeler en vochtiger klimaat zorgt voor frisse, elegante wijnen. Cruise je juist naar het oosten, dan vind je de hoge, granieten hooglanden van Beira interior, waar de warme zomers en koude winters zorgen voor tanninerijke rode wijnen en mineralige witte.

Vale do Tejo

  • Gaat je reis verder zuidwaarts, dan beland je op de oevers van de rivier de Tejo (Taag) in het gelijknamige wijngebied met DOC. De rivier en verder gelegen Atlantische Oceaan zorgen voor een zacht klimaat en geven de Tejo wijnen vaak een volle neus en een soepele mond. Waar voorheen de kwaliteitswijn ver te zoeken was, is er nu volop keus. In Vale do Tejo kun je gerust je glas even bijvullen.
  • Westwaarts zo die gaat! En wel richting regio Lisboa. Als je langs de kust afdaalt vind je verschillende wijngebieden met bijzondere microklimaten waar de DOC’s welig tieren, van Colares en Obidos tot Bucelas. Het heuvelachtige gebied met klei- en kalksteenbodem geniet van een zeeklimaat met veel zon en milde temperatuur. Ondanks de verschillen stoppen we de wijnen uit dit gebied toch lekker in een hokje: soepel en licht.

Alentejo

  • Tijd om ‘alem Tego’, oftewel over de Taag te gaan, richting het zuidoosten waar je de provincie Alentejo vindt. Maar niet zonder een pitstop in Península de Setúbal te maken voor twee DOC’s: Setúbal en Palmela. Het schiereiland aan de Atlantische kust met twee rivieren, de Taag en de Sado, staat bekend om de heerlijke dessertwijn van Muscat-druiven. Verder vind je kruidige en volle rode wijnen in dit gebied, de witte zijn vooral fruitig te noemen.
  • Tussen de kurkeiken en olijfgaarden door in het zuidoosten van Portugal tuf je vrolijk verder naar de Alentejo-wijn. De regio staat het meest bekend om zijn rode kwaliteitswijnen, die door de verschillende bodemsoorten erg verschillend zijn, maar wel allemaal het etiket met Alentejo DOC krijgen. Toch in een hokje stoppen die wijn? Dan is rood jong en fruitig met veel aroma’s van rijpe vruchten, en wit is vaak licht, fris en fruitig.

Algarve

  • Neem je zonnebril mee voor een sundownder aan het strand van de Algarve met een van de DOC-wijnen die het gebied rijk is. Veel wijngebieden moesten in de recente geschiedenis wijken voor golfbanen en hotels, maar de Algarve is met een inhaalslag bezig. De regio’s Lagoa, Lagos, Portimão en Tavira mogen een DOC op hun etiketten zetten. Beste kans voor een smaakvolle zonsondergang? Een rode Lagoa-wijn.

Portugese eilanden

  • Madeira… is dat niet dat eiland voor de Marokkaanse kust? Precies! Madeira’s gelijknamige trots Madeira is een oxidatieve dessertwijn die zijn unieke smaak krijgt door een periode van stoven op 40 tot 50 graden. Er zijn verschillende soorten Madeira, maar er zijn maar vijf edele druivensoorten die ervoor gebruikt mogen worden.
  • Een fles van de Azoren zal je niet snel spotten. De productie van de eilandengroep in de Atlantische Oceaan, 1400 kilometer ten westen van Lissabon, is minimaal. Mocht je er toch een tegenkomen? Grote kans het een witte wijn is van een typisch Portugese druif zoals de Verdelho of de Arinto.

Wijnstreken

Zeg je Portugese wijn, dan zeg je diversiteit aan druiven. We lichten er een aantal streken uit.

Bairrada

Dit wijngebied, gelegen tussen de westkust van Portugal en het bergachtige gebied van de Dão, staat bekend als de regio waar traditioneel mooie stevige rode wijnen worden gemaakt van de Baga-druif. Maar Bairrada maakt ook prachtige witte wijnen, veelal blends van Arinto, Bical, Cercial en Sercialinho.

Rebels

In Bairrada vind je de rebelse wijnen van innovatieve wijnmakers zoals Luís Pato, één van de de bekendste wijnproducenten van Bairrada. Hij combineert de Baga druif met andere soorten in sommige van zijn wijnen maar maakt ook wijnen van 100 procent Baga.

Espumante

Bairrada is binnen Portugal ook zeer bekend om zijn espumante, een mousserende wijn van de witte druif Bical. Vanwege zijn hoge zuurgraad wordt de Bical druif vaak geblend met Arinto in Portugese mousserende wijnen.

Douro

Deze wijnstreek ligt in de prachtige Douro-vallei. De streek dankt haar naam aan de rivier de Douro, wat goud betekent. Er wordt wel een honderdtal druivensoorten verbouwd, soms heel oude rassen die dateren van honderden jaren terug, nog voor de port ontstond.

Je kan de port op!

Het grootste deel van de druiventeelt in de Douro is nog steeds bestemd voor de portwijnen. Maar enkele tientallen jaren geleden dachten veel porthuizen: je kan de port op, wij kunnen ook droge wijnen maken! En aldus geschiedde. Deze rode wijnen zijn vaak vrij stevig en hebben een salmiakachtige kruidigheid van laurier en drop. De wijnen die op hout zijn gerijpt smaken zachter, met tonen van cederhout en vanille.

Legendarische druiven

De beroemdste druivensoort in de Douro is de Touriga Nacional, maar je loopt er ook gerust een Bastardo of Mourisco Tinto tegen het lijf, of een Malvasia of Rabigato als je voor wit gaat. Door de portproductie worden er meer rode druivensoorten verbouwd dan witte. De DOC werd gegeven in 1982. De wijnen moeten minimaal 11% alcohol bevatten.

Vinho Verde

Fifty shades of green. Zo zou je de streek Vinho Verde ook wel kunnen omschrijven. Oftewel: groener dan groen, en dus vruchtbaar. De wijnboeren laten hun wijnranken langs palen omhoog klimmen, zodat de druiven minder gevoelig zijn voor rot en er andere gewassen onder kunnen groeien. Tegenwoordig laten steeds meer boeren hun wijnranken langs draden op anderhalve meter hoogte boven de grond groeien, waardoor druiven gemakkelijker machinaal geoogst kunnen worden.

Niet groen maar een groentje

Een Vinho Verde is geen groene wijn, zoals de naam doet vermoeden, maar een groentje. Lekker jong dus! Vinho Verde staat vooral bekend om zijn frisse, witte wijn met hoge zuurgraad. Met of zonder bubbel, het kan allebei. De intensiteit kan flink verschillen. De rosé en de rode variant van Vinho Verde kom je in Portugal veel tegen, al wordt deze vaak wrange rode wijn in het buitenland amper gedronken. Voor alle varianten werd de DOC verkregen in 1908.

Coole wijn voor een zwoele avond

De meeste witte wijnen in Vinho Verde worden van de Alvarinho-druif gemaakt. Voor dit ras geldt een minimum alcoholpercentage van 11,5% en voor de mousserende wijnen 10%. Niet te zwaar dus en lekker om koud te serveren op een zwoele zomeravond.

Alentejo

Heet, heter, heetst. In Alentejo is het met 40 graden ’s zomers flink bakken geblazen in de wijngaarden op leisteen en graniet. En dat proef je terug in de wijn. De druiven zijn taaie rakkers die de smaakintensiteit ten goede komen. 60 procent van de wijn uit deze streek is rood, zo’n 40 procent is wit, beide vaak van uitstekende kwaliteit.

Hot shots

Wie op zoek is naar de hot shots van de Portugese wijn moet in Alentejo zijn. Wijn maken hier in de droogte is niet voor watjes: je moet de techniek en de traditie verstaan. De beste wijnmakers wagen zich hier aan de uitdaging. Met respect voor traditie en moderne vinificatiemethoden komen de meest tongstrelende wijnen tot stand.

Wijnen met body

Rode wijn wordt vooral gemaakt van de druivensoorten Trincadeira, Aragonez (Tempranillo), Alicante Bouschet en Touriga Nacional. De wijnen hebben veel body met smaken van rood fruit. Wit is vrijwel helemaal van inheemse druiven als Arinto, Fernão Pires en Antão Vaz. De streek bestaat uit vijf DOC-zones.

Druivensoorten

Drie topdruiven die het goed doen in Portugese wijnen zijn de Castelão, Baga en Arinto druif. Ze hebben allemaal zo hun eigen karakter, kwaliteiten en eigen-aardigheden…

Castelão

De veelzijdigheid van deze blauwe druif maakt de Castelão populair bij wijnmakers. Deze druif gedijt goed in droge, warme klimaten maar kan ook prima presteren in koelere delen van Portugal.

Fruitig en zacht

Het wijngebied Península de Setúbal biedt deze druif de beste omstandigheden en goede opbrengsten voor prachtige wijnen met een mooie zuurgraad, zachte tannines en fruitige aroma’s.

Baga

De Baga komt oorspronkelijk uit de wijnstreek Bairrada in de buurt van Porto maar je kunt ook van ‘m genieten in andere wijnstreken zoals Ribatejo, Alentejo, Douro en Dão.

High maintenance

De Baga druif heeft veel behoefte aan zon en aandacht. Door zijn dikke schil is deze druif rijk aan kleur en tannine, wat zorgt voor een uitstekende structuur en bewaarcapaciteit. Mits goed gerijpt en behandeld kan de Baga zeer mooie, complexe rode wijnen opleveren.

Arinto

De Arinto druif is met zijn mooie zuren zeer geschikt voor met maken van mousserende wijnen maar ook voor het blenden met witte druiven met een lage zuurgraad, met name in de warmere wijnstreken zoals Alentejo en Ribatejo.

Laatbloeier

Deze laatrijpende witte druif wordt in heel Portugal verbouwd, maar zijn belangrijkste thuisbasis ligt ten noorden van Lissabon in DOC Bucelas.

Portugese wijnclassificatie

In Portugal zijn ze duidelijk over rangen en standen in wijn. Een eenvoudig systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen zorgt ervoor dat je snel kunt checken wat voor soort fles je in je handen hebt. Portugal kent vier categorieën: DOC, IPR, Vinho Regional en Vinho de Mesa. De wijnen worden onder andere gecheckt op maximale opbrengst per hectare, te gebruiken cultivars, vinificatietechnieken, het alcoholpercentage en de opslagduur.

DOC - Denominação de Origem Controlada

Portugal heeft twaalf gebieden met een DOC, oftewel: Denominação de Origem Controlada. DOC wijnen dragen een selo de garantia (zegel) als de wijn is goedgekeurd. De keuring vindt plaats door een regionale commissie of het Instituto da Vinha e do Vinho. Het garantiezegel kan ook op het etiket staan of als een strip over de kurk vastzitten.

Indicacão de Proveniência Regulamentada

De Indicacão de Proveniência Regulamentada (IPR) geeft aan of een wijn volgens geldende regels afkomstig is uit een bepaalde regio. Ben je als wijn een IPR? Als je een beetje je best doet promoveer je mogelijk naar de DOC-status. Voor de IPR-wijnen gelden vrijwel dezelfde regels als voor de DOC-wijnen. Een IPR-gebied heeft een eigen commissie die de regels opstelt en de keuringen uitvoert.

Vinho Regional

Een Vinho Regional mag afkomstig zijn uit een veel grotere streek dan de regionaam aangeeft. Deze regiowijnen hoeven aan minder strenge eisen te voldoen. De Vinho Regional wordt vaak aangeduid als IGP, maar moet wel voor 85% bestaan uit voorgeschreven druivenrassen.

Vinho de Mesa

Deze eenvoudige tafelwijn kan gewoon lekker zichzelf zijn: hij heeft geen status of herkomstbenaming nodig. De wijn mag worden opgebouwd uit verschillende West-Europese wijnen (meestal uit Portugal) en oogstjaren.

Mocht je nu denken: hoe zit het met de rangen en standen van de portwijnen? Port kent geen classificatiesysteem.

Portugese wijnhuizen

Zo veel streken, zo veel wijnhuizen. We lichten er twee bijzondere voor je uit…

Montes Ermos, Cooperativa de Freixo

Deze coöperatie is gevestigd het stadje Freixo de Espada à Cinta, gelegen in Douro International Park, Douro Superior. Het ligt vlak naast de rivier de Douro die tevens de grens in dit dit gebied tussen Portugal en Spanje aangeeft. Deze coöperatie heeft haar pijlen gericht op het maken van wijnen van topkwaliteit. De wijnen worden gemaakt door de beroemde wijnmaker Rui Madeira, die al meer dan 20 jaar de meest prachtige wijnen produceert afkomstig uit de Douro en Beira Interior.

Ontdek de Montes Ermos Colheita Tinto. Een houtgerijpte rode blend, licht met rijp rood fruit van drie inheemse Portugese druivensoorten: Tinta Roriz, Touriga Nacional en Touriga Franca.

Quinta Vale d'Aldeia

In de groene heuvels van de subregio Douro Superior vind je de wijngaarden van Quinta Vale d'Aldeia. Hier knuffelt het bekende familiebedrijf de Portugese wijntradities, maar weet met moderne vinificatiemethoden ook volume te maken. De 8 hectare wijngaarden met verschillende microklimaten brengen op hun beurt druiven van een fijne zuurgraad voort. Resultaat? Een selectie wijnen van hoge kwaliteit waar Quinta Vale d’Aldeia wereldwijd bekend om staat. Van licht en aromatisch tot vol en complex, regelmatig vallen ze in de prijzen.

Vindmijnwijn.nl selecteerde twee bijzondere wijnen van dit trotse wijnhuis voor je: de Xaíno Selection Tinto (rood) en de Quinta Vale d’Aldeia Grande Reserva Branco (wit).

De Grote Hamersma

Ben je op zoek naar verrassend lekkere Portugese wijnen? Proef de mooiste Portugese wijnen uit De Grote Hamersma 2019, het meest complete jaarboek voor wijnliefhebbers. Topwijnen, geproefd en beoordeeld door de bekende wijnkenners Harold Hamersma en Esmee Langereis.

Laat je verrassen!

Heb je genoeg gezien en gelezen? Wil je vooral gaan proeven? Ontdek onze wijnen zelf! Vindmijnwijn brengt je het beste van onze winkeliers en importeurs. Laat je verrassen door onze selectie en bestel gemakkelijk, veilig en vertrouwd jouw karakteristieke Portugese wijn.

Vind alle Portugese wijnen
Vindmijnwijn krijgt een 8,9 van maximaal 10 uit 67 beoordelingen.
Wat vinden onze klanten
Neem vrijblijvend contact met ons op