In Portugal zijn geweldige wijngebieden te vinden. Alles bij elkaar zijn er meer dan 250 inheemse druivensoorten waar fantastische wijnen van worden gemaakt. Keuze te over van karakteristieke wijnen uit Vinho Verde, Bairrada, Douro en Tejo tot aan Península de Setúbal en Alentejo. Van wit tot rood, van droog tot dessert, met of zonder bubbel. Hieronder lees je alles over wijnland Portugal, de belangrijkste wijnstreken en druivensoorten.
# | Portugese wijngebieden |
---|---|
1. | Alentejo |
2. | Algarve |
3. | Azoren |
4. | Bairrada |
5. | Beira |
6. | Dão |
7. | Douro |
8. | Lisbao |
9. | Madeira |
10. | Setúbal |
11. | Távora-Verosa |
12. | Tejo |
13. | Trás-os-Montes |
14. | Vinho Verde |
De rivierdalen van de Taag en de Sado zijn de bakermat van de Portugese wijn. Tien eeuwen voor Christus brachten de Feniciërs wijnstokken uit landen rond de Middellandse Zee naar Portugal. De Romeinen wisten er vervolgens wel raad mee. Inmiddels wordt door heel het land de karakteristieke Portugese wijn verbouwd.
Door heel Portugal zijn mooie wijngebieden te vinden. De belangrijkste zetten we voor je op een rij.
Zeg je Portugese wijn, dan zeg je diversiteit aan druiven. We lichten er een aantal streken uit.
Dit wijngebied, gelegen tussen de westkust van Portugal en het bergachtige gebied van de Dão, staat bekend als de regio waar traditioneel mooie stevige rode wijnen worden gemaakt van de Baga-druif. Maar Bairrada maakt ook prachtige witte wijnen, veelal blends van Arinto, Bical, Cercial en Sercialinho.
In Bairrada vind je de rebelse wijnen van innovatieve wijnmakers zoals Luís Pato, één van de de bekendste wijnproducenten van Bairrada. Hij combineert de Baga druif met andere soorten in sommige van zijn wijnen maar maakt ook wijnen van 100 procent Baga.
Bairrada is binnen Portugal ook zeer bekend om zijn espumante, een mousserende wijn van de witte druif Bical. Vanwege zijn hoge zuurgraad wordt de Bical druif vaak geblend met Arinto in Portugese mousserende wijnen.
Deze wijnstreek ligt in de prachtige Douro-vallei. De streek dankt haar naam aan de rivier de Douro, wat goud betekent. Er wordt wel een honderdtal druivensoorten verbouwd, soms heel oude rassen die dateren van honderden jaren terug, nog voor de port ontstond.
Het grootste deel van de druiventeelt in de Douro is nog steeds bestemd voor de portwijnen. Maar enkele tientallen jaren geleden dachten veel porthuizen: je kan de port op, wij kunnen ook droge wijnen maken! En aldus geschiedde. Deze rode wijnen zijn vaak vrij stevig en hebben een salmiakachtige kruidigheid van laurier en drop. De wijnen die op hout zijn gerijpt smaken zachter, met tonen van cederhout en vanille.
De beroemdste druivensoort in de Douro is de Touriga Nacional, maar je loopt er ook gerust een Bastardo of Mourisco Tinto tegen het lijf, of een Malvasia of Rabigato als je voor wit gaat. Door de portproductie worden er meer rode druivensoorten verbouwd dan witte. De DOC werd gegeven in 1982. De wijnen moeten minimaal 11% alcohol bevatten.
Fifty shades of green. Zo zou je de streek Vinho Verde ook wel kunnen omschrijven. Oftewel: groener dan groen, en dus vruchtbaar. De wijnboeren laten hun wijnranken langs palen omhoog klimmen, zodat de druiven minder gevoelig zijn voor rot en er andere gewassen onder kunnen groeien. Tegenwoordig laten steeds meer boeren hun wijnranken langs draden op anderhalve meter hoogte boven de grond groeien, waardoor druiven gemakkelijker machinaal geoogst kunnen worden.
Een Vinho Verde is geen groene wijn, zoals de naam doet vermoeden, maar een groentje. Lekker jong dus! Vinho Verde staat vooral bekend om zijn frisse, witte wijn met hoge zuurgraad. Met of zonder bubbel, het kan allebei. De intensiteit kan flink verschillen. De rosé en de rode variant van Vinho Verde kom je in Portugal veel tegen, al wordt deze vaak wrange rode wijn in het buitenland amper gedronken. Voor alle varianten werd de DOC verkregen in 1908.
De meeste witte wijnen in Vinho Verde worden van de Alvarinho-druif gemaakt. Voor dit ras geldt een minimum alcoholpercentage van 11,5% en voor de mousserende wijnen 10%. Niet te zwaar dus en lekker om koud te serveren op een zwoele zomeravond.
Heet, heter, heetst. In Alentejo is het met 40 graden ’s zomers flink bakken geblazen in de wijngaarden op leisteen en graniet. En dat proef je terug in de wijn. De druiven zijn taaie rakkers die de smaakintensiteit ten goede komen. 60 procent van de wijn uit deze streek is rood, zo’n 40 procent is wit, beide vaak van uitstekende kwaliteit.
Wie op zoek is naar de hot shots van de Portugese wijn moet in Alentejo zijn. Wijn maken hier in de droogte is niet voor watjes: je moet de techniek en de traditie verstaan. De beste wijnmakers wagen zich hier aan de uitdaging. Met respect voor traditie en moderne vinificatiemethoden komen de meest tongstrelende wijnen tot stand.
Rode wijn wordt vooral gemaakt van de druivensoorten Trincadeira, Aragonez (Tempranillo), Alicante Bouschet en Touriga Nacional. De wijnen hebben veel body met smaken van rood fruit. Wit is vrijwel helemaal van inheemse druiven als Arinto, Fernão Pires en Antão Vaz. De streek bestaat uit vijf DOC-zones.
Drie topdruiven die het goed doen in Portugese wijnen zijn de Castelão, Baga en Arinto druif. Ze hebben allemaal zo hun eigen karakter, kwaliteiten en eigen-aardigheden…
De veelzijdigheid van deze blauwe druif maakt de Castelão populair bij wijnmakers. Deze druif gedijt goed in droge, warme klimaten maar kan ook prima presteren in koelere delen van Portugal.
Het wijngebied Península de Setúbal biedt deze druif de beste omstandigheden en goede opbrengsten voor prachtige wijnen met een mooie zuurgraad, zachte tannines en fruitige aroma’s.
De Baga komt oorspronkelijk uit de wijnstreek Bairrada in de buurt van Porto maar je kunt ook van ‘m genieten in andere wijnstreken zoals Ribatejo, Alentejo, Douro en Dão.
De Baga druif heeft veel behoefte aan zon en aandacht. Door zijn dikke schil is deze druif rijk aan kleur en tannine, wat zorgt voor een uitstekende structuur en bewaarcapaciteit. Mits goed gerijpt en behandeld kan de Baga zeer mooie, complexe rode wijnen opleveren.
De Arinto druif is met zijn mooie zuren zeer geschikt voor met maken van mousserende wijnen maar ook voor het blenden met witte druiven met een lage zuurgraad, met name in de warmere wijnstreken zoals Alentejo en Ribatejo.
Deze laatrijpende witte druif wordt in heel Portugal verbouwd, maar zijn belangrijkste thuisbasis ligt ten noorden van Lissabon in DOC Bucelas.
In Portugal zijn ze duidelijk over rangen en standen in wijn. Een eenvoudig systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen zorgt ervoor dat je snel kunt checken wat voor soort fles je in je handen hebt. Portugal kent vier categorieën: DOC, IPR, Vinho Regional en Vinho de Mesa. De wijnen worden onder andere gecheckt op maximale opbrengst per hectare, te gebruiken cultivars, vinificatietechnieken, het alcoholpercentage en de opslagduur.
Portugal heeft twaalf gebieden met een DOC, oftewel: Denominação de Origem Controlada. DOC wijnen dragen een selo de garantia (zegel) als de wijn is goedgekeurd. De keuring vindt plaats door een regionale commissie of het Instituto da Vinha e do Vinho. Het garantiezegel kan ook op het etiket staan of als een strip over de kurk vastzitten.
De Indicacão de Proveniência Regulamentada (IPR) geeft aan of een wijn volgens geldende regels afkomstig is uit een bepaalde regio. Ben je als wijn een IPR? Als je een beetje je best doet promoveer je mogelijk naar de DOC-status. Voor de IPR-wijnen gelden vrijwel dezelfde regels als voor de DOC-wijnen. Een IPR-gebied heeft een eigen commissie die de regels opstelt en de keuringen uitvoert.
Een Vinho Regional mag afkomstig zijn uit een veel grotere streek dan de regionaam aangeeft. Deze regiowijnen hoeven aan minder strenge eisen te voldoen. De Vinho Regional wordt vaak aangeduid als IGP, maar moet wel voor 85% bestaan uit voorgeschreven druivenrassen.
Deze eenvoudige tafelwijn kan gewoon lekker zichzelf zijn: hij heeft geen status of herkomstbenaming nodig. De wijn mag worden opgebouwd uit verschillende West-Europese wijnen (meestal uit Portugal) en oogstjaren.
Mocht je nu denken: hoe zit het met de rangen en standen van de portwijnen? Port kent geen classificatiesysteem.
Zo veel streken, zo veel wijnhuizen. We lichten er twee bijzondere voor je uit…
Deze coöperatie is gevestigd het stadje Freixo de Espada à Cinta, gelegen in Douro International Park, Douro Superior. Het ligt vlak naast de rivier de Douro die tevens de grens in dit dit gebied tussen Portugal en Spanje aangeeft. Deze coöperatie heeft haar pijlen gericht op het maken van wijnen van topkwaliteit. De wijnen worden gemaakt door de beroemde wijnmaker Rui Madeira, die al meer dan 20 jaar de meest prachtige wijnen produceert afkomstig uit de Douro en Beira Interior.
In de groene heuvels van de subregio Douro Superior vind je de wijngaarden van Quinta Vale d'Aldeia. Hier knuffelt het bekende familiebedrijf de Portugese wijntradities, maar weet met moderne vinificatiemethoden ook volume te maken. De 8 hectare wijngaarden met verschillende microklimaten brengen op hun beurt druiven van een fijne zuurgraad voort. Resultaat? Een selectie wijnen van hoge kwaliteit waar Quinta Vale d’Aldeia wereldwijd bekend om staat. Van licht en aromatisch tot vol en complex, regelmatig vallen ze in de prijzen.
Ben je op zoek naar verrassend lekkere Portugese wijnen? Proef de mooiste Portugese wijnen uit De Grote Hamersma 2019, het meest complete jaarboek voor wijnliefhebbers. Topwijnen, geproefd en beoordeeld door de bekende wijnkenners Harold Hamersma en Esmee Langereis. Heb je genoeg gezien en gelezen? Wil je vooral gaan proeven? Ontdek onze wijnen zelf! Vindmijnwijn brengt je het beste van onze winkeliers en importeurs. Laat je verrassen door onze selectie en bestel gemakkelijk, veilig en vertrouwd jouw karakteristieke Portugese wijn.Portugese wijnhuizen
Montes Ermos, Cooperativa de Freixo
Ontdek de Montes Ermos Colheita Tinto. Een houtgerijpte rode blend, licht met rijp rood fruit van drie inheemse Portugese druivensoorten: Tinta Roriz, Touriga Nacional en Touriga Franca.
Quinta Vale d'Aldeia
Vindmijnwijn.nl selecteerde twee bijzondere wijnen van dit trotse wijnhuis voor je: de Xaíno Selection Tinto (rood) en de Quinta Vale d’Aldeia Grande Reserva Branco (wit).De Grote Hamersma
Laat je verrassen!
Wat vinden onze klanten
Neem vrijblijvend contact met ons op