Gratis verzenden v.a. €90,- per wijnwinkel (NL)
Goede service
Groot assortiment
Filteren
Waardering
4 wijnen gevonden
Gratis verzenden v.a. €90,- per wijnwinkel (NL)
Goede service
Groot assortiment
Hulp, advies of staat je favoriete wijn er niet bij? Bel of mail ons.
020 – 2619642
info@vindmijnwijn.nl
Cannonau is een rode druif die vooral bekend is van Sardinië. De druif levert wijnen met een diepe kleur, rijp rood fruit en kruidige tonen. Deze wijnen hebben vaak een volle body, zachte tannines en een warme, ronde afdronk. Dankzij deze eigenschappen zijn ze zowel geschikt voor bij stevige maaltijden als voor langere rijping. De druif wordt voornamelijk als single varietal wijn gebruikt, maar soms ook in blends om complexiteit toe te voegen.
Cannonau vindt zijn oorsprong op Sardinië, waar hij het meest wordt aangeplant. De druif staat bekend als de Sardijnse variant van Grenache (Garnacha), maar heeft een unieke expressie dankzij het eilandklimaat. De wijngaarden liggen vaak op heuvels met veel zon, wat zorgt voor optimale rijping en volle aroma’s. Buiten Sardinië zijn kleine aanplantingen te vinden in Italië en andere Mediterrane landen, maar de belangrijkste wijnen komen van het eiland zelf.
Cannonau-wijnen tonen aroma’s van rijpe kersen, bramen en pruimen, vaak aangevuld met kruiden, tabak en lichte aardse tonen. Ze hebben een volle body, ronde tannines en een warme afdronk. De wijnen zijn meestal droog en expressief, maar de zachtere tannines maken ze toegankelijk voor zowel jong drinken als langere rijping.
Cannonau wordt meestal gebruikt voor robuuste rode wijnen, vaak als single varietal. Soms wordt hij geblend om extra diepte en complexiteit te geven. De wijnen passen uitstekend bij stoofschotels, gegrild rood vlees, hartige kazen en Mediterrane gerechten. Dankzij de balans tussen fruitigheid en structuur zijn de wijnen veelzijdig inzetbaar bij uiteenlopende gerechten.
Is Cannonau een volle wijn?
Ja, deze druif heeft een volle body, zachte tannines en een expressief fruitprofiel.
Waar komt Cannonau vandaan?
Cannonau vindt zijn oorsprong op Sardinië en wordt vooral daar aangeplant.
Cannonau combineert perfect met gegrild vlees, stoofschotels, wild en gerijpte kazen. De volle structuur en kruidige tonen maken hem ook geschikt voor Mediterrane gerechten en rijke pastagerechten.
Grenache of Grenacha zijn weggelegd voor de Franse en Spaanse voorbeelden. De meeste wijngaarden zijn op het Italiaanse eiland te vinden, waar de Cannonau zich goed heeft aangepast aan het extreem droge warme weer. De bodem van Sardinië is gevariëerd, zowel op klei, als graniet, als zandbodems gedijen de wijnstokken van de Cannonau. De kwaliteit van de wijnen is het beste in het midden van het eiland op de granietbodem en op zo’n 600 m tot 800 m boven de zeespiegel.
De cannonau wijnen kunnen in verschillende stijlen worden ontdekt. Droog, maar ook zoet. De droge wijnen van de blauwachtige Cannonau druiven zijn sappig en fruitig, ze hebben een medium alcoholgehalte en en zachte zuren. Ruik de genereuze aroma’s van frambozen en aardbeien robijnrode kleur. Hoe hoger de Cannonau wijnstokken zijn aangeplant, hoe minder zoet de wijn wordt. In assemblage wijnen, zoals met Monica, Muristreddu, voegen de Cannonau wijnen body en fruit toe zonder tannines. Ontdek bloemen en kruidige toetsen in de fruitige wijnen.
Op hogere hoogte verliest de Cannonau wijn haar zoetigheid die kenmerkend is voor de zoete likoreuze wijnen, met een hoger alcoholpercentage, van de lager gelegen wijnstokken. De Cannonau druiven worden voor het persen te drogen gelegd om het suikergehalte en de smaak te intensifiëren.
Sommige Cannonau wijnen hebben een verplichte rijpingsperiode, die de affinamento obbligatorio wordt genoemd. Wanneer de Cannonau druiven op vaten worden gerijpt wordt het smaakpalet intenser en vuriger. Ontdek impressies van rijpe fruit zoals kers en bessen, met aardse bijna leerachtige tonen en toetsen van citrus. Het zijn intense en complexe rustieke wijnen.
De complexe Cannonau wijnen zijn heerlijk bij gerechten zoals:
● Malloreddus alla Campidanese
● Een assortiment van gegrilde groenten.
● Risotto op basis van tomaten- of vleessaus
● Gerookte pancetta
● Schapenkaas